Vestingsmuizen Manus en Beija
Vestingsmuizen Manus en Beija

Graag willen wij ons even voorstellen. Wij zijn Manus en Beija van de Vestingsmuizen familie. Zoals jullie weten wonen wij in het mooie vesting stadje Elburg. Voor wie het nog niet weten maar Elburg is een stadje op de Veluwe en ligt aan het randje van het Veluwemeer. Doordat Elburg aan het Veluwemeer ligt heeft Elburg ook een haven en aan die haven daar wonen wij Manus en Beija.

In de keuken

Even zoeken naar de bel hoor. Maar er is helemaal geen bel. Dan maar kloppen op de deur. Achter de deur horen wij al een stem die roept: ,,Ik kom er aan hoor”. De deur gaat open en daar staat Muis Beija. ,,Kom snel binnen” zegt ze tegen ons en doet een stap achter uit. ,,Het is zo koud buiten. Binnen brand de kachel”. Wij lopen de gang in en komen in een gezellige keuken terecht waar heerlijk de kachel brand. ,,Ga maar aan de tafel zitten, dan zet ik even de koffie aan”. Zegt Muis Beija. Ze gaat naar het aanrecht en maakt daar de koffie klaar. ,,Wat gezellig dat jullie er zijn. Nu kunnen jullie eindelijk ons gezellige huisje zien”. Dat is natuurlijk ook de reden waarom wij hier zijn. We hebben inmiddels al zoveel over muis Manus en Beija gehoord maar we weten verder niet zoveel van ze.

De botterwerf

Jammer dat muis Manus niet thuis is want die hadden wij ook graag wat beter willen leren kennen. Dus vragen wij aan Muis Beija of zij iets over Muis Manus kan vertellen. ,,Ja hoor dat doe ik graag” Zegt Muis Beija. ,,Manus is op dit moment niet thuis, hij is aan het werk. Hij werkt op de botterwerf hier om de hoek. Daar werkt hij aan de botters die daar binnen gebracht worden. Sommige botters moeten alleen schoongemaakt worden maar andere botters hebben echt schade opgelopen en moeten gerepareerd worden”. Als we vanuit de keuken door het raam kijken kunnen we de botterwerf al zien liggen. Het is een groot gebouw met een soort garagedeur aan de waterkant. Door deze deur kunnen de botters naar binnen gehaald worden vanuit het water. Muis Manus werkt hier al jaren. Als kind is hij er al begonnen met werken. Na schooltijd ging hij altijd direct na de botterwerf om daar te helpen. Iedere zaterdag kreeg hij daar een paar cent voor. Onder tussen lette hij altijd goed op en zo heeft hij het vak geleerd. Toen hij van school af kwam is hij dan ook gelijk gaan werken op de botterwerf en werkt daar tot nu toe nog steeds.

Aan de haven

,,Wij wonen graag aan de haven” zegt Beija. ,,en we zouden nooit iets anders willen. Het is hier zo gezellig. Al die toeristen die er zijn in de zomer en graag een praatje met je maken. Maar ook in de winter als de kinderen kunnen schaatsen op het ijs is het hier heel mooi en niet te vergeten gezellig”. Muis Beija houdt van gezelligheid. Dat hadden wij al lang in de gaten. Ze vertelde dat iedere zaterdag middag na het werk in de botterwerf alle botterboy’s mee naar hun gezellige huisje komen en daar allemaal een borrel en een halve warme worst krijgen van Manus en Beija. De botterboy’s komen er graag en hebben het dan ook heel gezellig.

Voor iedereen klaar staan

Iedere ochtend maakt Muis Beija een rondje door de stad. Ze heeft zo haar adresjes waar ze iedere dag even haar muizenneus laat zien. ,,Sommige mensen zijn al een lange tijd ziek” zegt Beija ,,en ik ga dan altijd even kijken hoe het gaat en vraag of ze nog boodschappen nodig hebben. Deze ga ik dan voor ze halen en breng ik daarna bij ze thuis. Vaak zet ik het dan gelijk even in de kastjes en drinken we samen een kopje koffie.” Zo vult Muis Beija haar ochtenden. ’s Middags is ze altijd druk in haar huisje. Met de was maar ook het huisje aanvegen en dweilen hoort daarbij. Omdat ze iedere middag thuis is komen ook vaak aan het eind van de middag de kinderen uit de buurt even bij haar langs. Deze mogen dan een snoepje pakken uit de snoeppot en blij ga ze dan weer verder spelen op straat.

Wil jij ook Muis Manus en Beija haken?
Het patroon staat in het Vestingsmuizen haken boekje

Over de schrijver
Trudy
Door

Trudy

op 13 Oct 2020

Ik heb de patronen van de muizen maar t is heel moeilijk om aan deze wol te komen hierin Zeeuws-Vlaanderen waar kan ik dezekatoen t beste bestellen zodat ik ook de orginele kleuren heb groetjes Trudy

Helga-Tijdeman
Door

Helga-Tijdeman

op 10 Nov 2020

Hallo Trudy, Ik weet dat Phildar een tijdje slecht te verkrijgen was. Inmiddels is Phildar overgenomen en moet de leveringen beter zijn. Ik zal binnenkort een lijstje maken met linkjes waar je wat kan kopen.

Eks
Door

Eks

op 15 Oct 2020

Heb beide boekjes gekocht

Helga-Tijdeman
Door

Helga-Tijdeman

op 10 Nov 2020

Heel veel haak plezier met de boekjes

Reactie plaatsen