De gehaakte pepernoten van Sinterklaas
De gehaakte pepernoten van Sinterklaas
16 november 2020 

De gehaakte pepernoten van Sinterklaas

Eindelijk is hij dan gekomen. Lang was het onzeker maar zaterdag gebeurde het dan toch. Manus en Beija hebben het zelf gezien.

De stoomfluit van de stoomboot

Beija staat in de keuken en is de afwas aan het doen. De jongens van de botterwerf zijn net op de koffie geweest. Nog even snel voor dat ze zo nog even boodschappen moet gaan doen de afwas weg werken.
Maar dan op eens…… TUUUUUT TUUUUT TUUUUT! Wat is dat nu dan? Ze laat van schrik bijna een kopje op de grond vallen.
Manus komt naar binnen rennen en roept: ,,Kom snel Beija! Hij komt er aan”. ,,Hij komt er aan? Wie dan?” Vraagt Beija. ,,Sinterklaas” zegt Manus.
Beija begrijpt er niets van maar loopt toch achter Manus aan naar buiten. ,,Hoe kan Sinterklaas niet komen. Er staan helemaal geen kinderen aan de kade.” Zegt Beija.
Maar Manus heeft gelijk. In de verte ziet ze stoom wat uit de pijp van de stoomboot komt.

Sinterklaas op de koffie

Snel klimmen Manus en Beija op een botter bij de botterwerf om Sinterklaas goed te kunnen zien. Op de botter komen ze de Loermuis tegen. De Loermuis is de journalist van de Vestingskrant van Elburg. Hij heeft zijn notitie boekje mee en natuurlijk zijn fototoestel. Zodra de boot van Sinterklaas dichter bij komt maakt hij een aantal foto’s.

De stoomboot legt aan in de haven vlak achter het huisje van Manus en Beija. ,,Maar….” zegt Beija. ,,Waar zijn al die kinderen nu? Normaal staat het hier vol met kinderen als Sinterklaas komt.” ,,Nou…” zegt de Loermuis ,,dat kan ik je wel zeggen”. ,,Sinterklaas komt stiekem aan in Elburg. Niemand van de kinderen weet dit.” ,,Maar dat is toch helemaal niet leuk voor de Sinterklaas. Waarom doet hij dit? ,,Dat moest van Burgemeester Frans.” Zegt de Loermuis. De burgemeester is anders bang dat er te veel muizen ziek gaan worden of misschien wel erger nog dat Sinterklaas ziek wordt en hij helemaal niet meer naar de kindjes toe kan gaan. Nou Beija vind het maar zielig voor Sinterklaas en loopt naar de stoomboot toe. ,,Wat ga je doen?” vraagt Manus. ,,Ik vraag de Sint op de koffie” zegt Beija.
Beija wacht bij de stoomboot tot dat Sinterklaas van de boot af stapt. Ze stapt op de Sint af en vraagt: ,,Wilt u misschien een kopje koffie? U zal wel dorst hebben na zo’n lange reis”. De Sint vind het een goed idee en loopt achter Beija aan naar het gezellige huisje aan de haven en gaat heerlijk aan de keukentafel zitten bij Manus en Beija.

Het probleem van Sinterklaas

Beija zet snel een lekker bakkie koffie en haalt uit de koektrommel een heerlijk stuk Elburgerbrok voor de Sint. Sinterklaas geniet er van maar Beija vind de Sint een beetje stil. Eigenlijk durft ze het niet zo goed te vragen maar ze doet het toch maar. ,,Sinterklaas, mag ik u iets vragen?” Zegt Beija. ,,Ja hoor dat mag” Zei de Sint. ,,U bent zo stil. Is er iets? De Sint kijkt Beija aan en toen kwam het hele verhaal er uit.

De Sint heeft inderdaad een probleem. Zijn speciale dieet pepernoten zijn niet meegekomen met de boot. Piet heeft ze per ongeluk in Spanje achter gelaten. Het zijn speciale pepernoten voor mensen die op dieet zijn. Sinterklaas wil ook graag deze mensen verwennen maar gewone pepernoten mogen ze niet eten. Beija heeft echt medelijden met Sinterklaas. Want hoe moet dat nu. ,,Ik weet het” zegt Manus. ,,Beija jij kan samen met je handwerkclubje pepernoten gaan haken. Dan kan de Sint deze uitdelen aan de mensen die geen pepernoten mogen eten.” Wat een goed idee zeg. Sinterklaas wordt er helemaal blij van. Ook Beija vind het een goed idee en gaat snel naar de andere dames van het handwerkclubje toe om het te overleggen.

Pepernoten haken

De volgende dag komen alle dames van de handwerkclub bij Beija in de gezellige keuken en gaan samen aan de slag om pepernoten te haken.
Misschien wil jij ook wel deze pepernoten haken. Dat kan natuurlijk. Beija zal hier het patroon met jullie delen.

Patroon Pepernoten

Je hebt nodig: Pepernoten bruin garen, Haaknaald 2,5 mm, vulling

Toer 1: 6 vasten in een ring (6)
Toer 2: 2 vasten in iedere vaste (12)
Toer 3: 1 vaste, 2 vasten in de volgende vaste (herhalen) (18)
Toer 4: 1 vaste in iedere vaste (18)
Toer 5: 1 vaste, 2 vasten samen haken (12)
klein beetje opvullen
Toer 6: 2 vasten samen haken (6)
Afhechten en draad door de laatste lusjes en samen trekken.

Wil je een wat grotere pepernoot voeg dan na toer 3 deze 2 toeren toe
Toer 3a: 2 vasten, 2 vasten in de volgende vasten (herhalen) (24)
Toer 3b: 1 vaste in iedere vaste (24)
Toer 3c: 2 vasten, 2 vasten samen haken (herhalen) (18)
Sla toer 4 over en ga verder met toer 5

Heel veel plezier met pepernoten haken.

Wil je ook Manus en Beija haken? Dit patroon staat in het boekje Vestingsmuizen haken. Deze kan je HIER bestellen.

Wil je de intocht zien vanuit Vestingsstadje Elburg? kijk HIER

Over de schrijver
Patricia Caminada
Door

Patricia Caminada

op 16 Nov 2020

Reuze leuk, maar dit zijn toch echt kruidnoten. Pepernoten zijn die schonkige bonken (erg lekker). Misschien daar ook eens een patroontje aan wagen?

Helga-Tijdeman
Door

Helga-Tijdeman

op 16 Nov 2020

Ha ja je hebt helemaal gelijk. Maar in de volksmond zegt men toch vaak pepernoten tegen kruidnoten. Maar wie weet......als ik tijd over hebt :-)

Yvonne
Door

Yvonne

op 16 Nov 2020

Heel erg bedankt

Reactie plaatsen